Η Καρδιά της Ελλάδας

Προορισμός | Η Καρδιά της Ελλάδας

Σύµφωνα µε την Ελληνική µυθολογία, ο Δίας, βασιλιάς των θεών της αρχαίας Ελλάδας, άφησε δύο αετούς στον ουρανό. Εκεί που θα συναντιόντουσαν θα ήταν το κέντρο του κόσµου. Οι αετοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Έκτοτε, ο τόπος των Δελφών σηµατοδοτήθηκε ως ο «Οµφαλός» όχι µόνο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και του κόσµου ολόκληρου.

Γεωγραφικά, ο Δήµος Δελφών βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται πραγματικά στην καρδιά της Ελλάδας.

Η δελφική γη βρίσκεται στο σηµείο συνάντησης δύο βασικών συστατικών που συνθέτουν την Ελλάδα. Ανάμεσα στις ψηλές βουνοκορφές (του Παρνασσού, της Γκιώνας, των Βαρδουσίων, της Οίτης) και την 100χλμ δαντελωτή ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου.

Ένα μαγικό μωσαϊκό της φύσης εναλλάσσεται συνεχώς για να σας δίνει σε κάθε στροφή του τόπου αυτού, έναν ακόμη λόγο για να τον ανακαλύψετε.

Είμαστε ο τόπος µε τον περίφηµο Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, χαρακτηρισµένο από την UNESCO ως «Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς». Με το εντυπωσιακό Δελφικό Τοπίο όπου δεσπόζει ο ασηµοπράσινος υπεραιωνόβιος Ελαιώνας της πρωτεύουσας Άµφισσας. Με τον σύγχρονο θαλάσσιο κόµβο της Ιτέας και την αρχοντική ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδίου σαν ένα «νησί στη στεριά». Με τα οροπέδια της Δεσφίνας, τον βασιλιά της φύσης Παρνασσό την ιστορική Γραβιά και τους Καλλιείς της αρχέγονης ορεινής ενδοχώρας.

Όποια κι αν είναι η σκέψη σας, αξίζει να ανακαλύψετε την πραγματική Καρδιά της Ελλάδας. Εδώ, στη γη των Δελφών, στο Κέντρο του Κόσμου.

Δήμος Δελφών

Προορισμός | Η Καρδιά της Ελλάδας

Ο Δήμος Δελφών είναι ο δέκατος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας. Αποτελείται από οκτώ μεγάλες ενότητες που είναι οι: Δελφοί, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξείδι, Δεσφίνα, Γραβιά, Παρνασσός και οι Καλλιείς

Ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση που μπορεί να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη του ιδιαίτερες εμπειρίες και συγκινήσεις.

Τόπος ιστορικός, που οφείλει το όνομά του στον παγκοσμίου φήμης αρχαίο ιερό χώρο των Δελφών, ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία αξέχαστων εμπειριών για τους επισκέπτες της Ελλάδας και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τόπος φυσιολατρίας και απολαυστικής εμπειρίας, σε ένα μαγευτικό σκηνικό όπου η μεσογειακή φύση συναντά θάλασσες, πεδιάδες, οροπέδια, ορειβατικά μονοπάτια, αλπικά τοπία και υπέροχες χιονισμένες βουνοκορφές.

Τόπος παράδοσης και δημιουργίας που χάνεται βαθιά στην ελληνική ιστορία. Στις ελληνικές ρίζες που έκαναν την Ελλάδα παράδειγμα δημοκρατίας αλλά και μεγάλη παγκόσμια ναυτική δύναμη.

Τόπος απόλαυσης των δώρων της μεσογειακής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Η ελιά, το λάδι, το τυρί, τα κρέατα, το γιαούρτι, τα παξιμάδια, το μέλι, τα μυρωδικά & τα χόρτα, τα ψάρια, τα φρούτα και το τσάι, φτιάχνουν από μόνα τους την ιδιαίτερη μεσογειακή μας διατροφική πυραμίδα, συνεχίζοντας αιώνες τώρα το καλύτερο παράδειγμα υγιεινής διατροφής στον κόσμο.

Τόπος δράσης και άσκησης, στα ομορφότερα μονοπάτια της Ελλάδας, στις χιονοσκέπαστες κορφές, σε πανάρχαιους εθνικούς δρυμούς, σε εντυπωσιακές ορθοπλαγιές βράχων, σε καθαρές και παιχνιδιάρες θάλασσες, σε φυσικά οροπέδια και χωμάτινες διαδρομές.

Ένας τόπος πραγματικής ελληνικής φιλοξενίας που σας καλεί να τον ανακαλύψετε με όρεξη, ανοιχτό μυαλό και πολλή διάθεση. Έναν τόπο που, ειλικρινά, δεν θα τον λησμονήσετε εύκολα.

Δελφοί

Προορισμός | Δελφοί

Ένα από τα επιβλητικότερα μέρη στον κόσμο, ο «Ομφαλός της Γης» κατά τους αρχαίους Έλληνες. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, είναι η φυσική «πύλη» του Δήμου Δελφών και από τους πιο αγαπημένους προορισμούς επισκεπτών της Ελλάδας. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ με τον αρχαιολογικό τους χώρο να δημιουργεί μία από τις πιο αξέχαστες ελληνικές εμπειρίες (σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΤ).

Η μυθολογία και η ιστορία συναντώνται σε ένα εντυπωσιακό γεωφυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα και πλημμυρίζει θετική ενέργεια τον επισκέπτη. Με ένα μεγάλο δίκτυο φιλοξενίας, εστίασης & σύγχρονης αγοράς, με ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων και σύγχρονων μονοπατιών, στο μέσον βουνού και θάλασσας, αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τον υπέροχα γοητευτικό τόπο της δελφικής γης.

Οι Δελφοί αποτέλεσαν το σημαντικότερο πανελλήνιο μαντείο κατά την αρχαιότητα. Συγκαταλέγονται στους 100 ιερότερους τόπους του κόσμου. Εδώ, όπου κάποτε συνέρεαν βασιλείς και κοινοί θνητοί, πολιτικοί και στρατηγοί για να αποσπάσουν κάποιον ευνοϊκό χρησμό από το θεό Απόλλωνα. Το Μαντείο των Δελφών έχει χαράξει ανεξίτηλα την ελληνική αλλά και διεθνή ιστορία. Πρωτοκατοικήθηκε τα Μυκηναϊκά χρόνια (14ος-11ος αι. π.Χ.) και υπήρξε έδρα της Δελφικής Αμφικτυονίας (6ος αι. π.Χ.). Η ακμή της δόξας του Ιερού χρονολογείται περί τον 4ο αι. π.Χ. - 4ο αι. μ.Χ. με τους Πυθικούς Αγώνες να αποτελούν σημείο αναφοράς τους. Οι ανασκαφές του 1882 έφεραν ξανά στο φως τα ερείπια του ιερού τόπου. Από το 1883, ο οικισμός μεταφέρεται 300μ δυτικότερα, στη σημερινή θέση της σύγχρονης πόλης των Δελφών.

Αξιοθέατα

Δελφικό ΤοπίοΑρχαιολογικοί Χώροι Δελφών -Μπαλκόνι Οσίου Λουκά / ΠαβίλιονΔημοτικό Μουσείο ΣικελιανούΕυρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ΔελφώνΑνοιχτό πάρκο γλυπτικής ΕΠΚεΔ - Ταφικό σύμπλεγμα Μελεάγρου«Δελφικό Φως» -Παρατηρητήριο - Άγιος Νικόλαος Δελφών - Μονή Προφήτη Ηλία - Κορύκειο Άντρο - Χρισσό – Οροπέδιο Αγ. Γεωργίου

Image not available
Image not available

Άμφισσα

Προορισμός | Άμφισσα

Γνωστή και ως (τα) «Σάλωνα». Πόλη ιστορική και σήμερα πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών. Βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από τους Δελφούς, στους πρόποδες της οροσειράς της Γκιώνας και κάτω από τον όγκο του θρυλικού Κάστρου των Σαλώνων. Γνώρισε μέσα στους αιώνες κατακτητές κι επαναστάτες που όρισαν όχι μόνο τη μοίρα της πόλης αλλά και του ευρύτερου τόπου. Βίωσε την τιμή να αποτελεί παγκόσμιο κόμβο στην παραγωγή της ελιάς με τον φημισμένο ελαιώνα της να δεσπόζει στον ανοιχτό ορίζοντα.

Τόπος παράδοσης που ανέδειξε ιδιαίτερα επαγγέλματα της ελληνικής υπαίθρου, από ταμπάκηδες (βυρσοδέψες) και σχοινοποιούς μέχρι κουδουνάδες, επαγγέλματα που βρίσκουν ακόμα στις μέρες μας τις τελευταίες γενιές τους. Ιδιαίτερα στον βραβευμένο χώρο της Χάρμαινας (ευρωπαϊκό βραβείο αριστείας «EDEN 2011»).

Τα υπέροχα αρχοντικά και οι ευωδιαστές αυλές σε ταξιδεύουν ονειρικά σε άλλες εποχές.

Άξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας - ΧάρμαιναΚάστρο ΣαλώνωνΤσιπουράδικαΓυαλί καφενέΠαλιά Σαλωνίτικα ΑρχοντικάΠινακοθήκη ΠαπαλουκάΝαός του ΣωτήροςΔασικό χωριό ΚαψίτσαςΕλαιώνας/ΤοπόλιαΑγία Ευθυμία

Image not available
Image not available

Ιτέα

Προορισμός | Ιτέα

Ένα ιστορικό δέντρο (μία ιτιά) έδωσε το όνομά της στη θαλασσινή πόλη της Ιτέας. Αυτή η επαφή με τη θάλασσα και ένα λιμάνι, αρχαίο ή σύγχρονο, έδεναν πάντα την πόλη με την ιστορία του εμπορίου. Μαζί με τη γειτονική Κίρρα μοιράζονται δυνατές ιστορικές στιγμές μιας που αποτελούσαν πάντα τη φυσική έξοδο προς το θαλάσσιο στοιχείο. Άλλωστε εδώ έφταναν τα καράβια που είχαν τελικό προορισμό το μαντείο των Δελφών.

Σήμερα η Ιτέα είναι μία σύγχρονη πόλη στην οποία θα χαρείτε κολύμπι στις παραλίες της με γαλάζια σημαία, θα κάνετε χαλαρωτικές βόλτες στη μεγάλη και υπέροχη εσπλανάδα της, θα χαρείτε με τις παρέες σας την ομορφιά που το υγρό στοιχείο χαρίζει στις αισθήσεις κι αν βρεθείτε σε καμιά ανοιχτή γιορτή της, μπείτε στο κλίμα και γίνετε μέρος της αναμελιάς της.

Αξιοθέατα

Εσπλανάδα Ιτέας - Νεόσικοι ΚίρραςΆλσος Αγ. Αναργύρων

Image not available
Image not available

Γαλαξείδι

Προορισμός | Γαλαξείδι

Η κάποτε κυρίαρχη παγκόσμια ναυτική δύναμη του Γαλαξειδιού στέκει ακόμα αγέρωχα και μεγαλόπρεπα σαν το φημισμένο «νησί της στεριάς». Μία νησιωτική αίσθηση, τόσο έντονα διάχυτη που αρνείσαι να δεχτείς ότι ζεις στη στεριά. Οι ιστορίες για τα γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα που ταξίδευαν στην Αμερική, τα αρχοντικά, τα καντούνια και τα μνημεία των ναυτικών, τα λιμάνια που πότε αποχαιρετούσαν και πότε πρόσμεναν την επιστροφή, είναι όλα εδώ, στο ζωντανό σκηνικό του Γαλαξειδιού για να το βιώσετε.

Ό,τι δεν χώρεσε στο σκηνικό θα το βρείτε σε ένα από τα καλύτερα ναυτικά μουσεία της Ελλάδας, στο Ναυτικό-Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου με τις κορυφαίες ναυτικές, φιλοτελικές και εικαστικές συλλογές. Κολυμπήστε στις οργανωμένους ή απόμερους ορμίσκους και απολαύστε τους θαλασσινούς σας μεζέδες και τις ντόπιες λιχουδιές παραδοσιακά ή ρομαντικά ή όπως η διάθεσή σας το προστάζει.

Αξιοθέατα

Παραδοσιακά καντούνιαΝαυτικό Ιστορικό Μουσείο ΓαλαξειδίουΜνημείο Γυναίκας του ΝαυτικούΓαλαξειδιώτικα ΑρχοντικάΝαός Αγίου ΝικολάουΠεριαστικό ΆλσοςΠαρθεναγωγείο ΓαλαξειδίουΜύλοςΚεδροδάσος ΒουνιχώραςΕστία Αγ. ΝικολάουΠαναγιά Γαλάξα

Image not available
Image not available

Δεσφίνα

Προορισμός | Δεσφίνα

Η αρχόντισσα του οροπεδίου κρύβει καλά τα μυστικά της. Απολαμβάνει στο βορινό της «μπαλκόνι» τον επιβλητικό όγκο του Παρνασσού και σε δυο βήματα στέκει να αγναντεύει στο νοτιά τις δαντελωτές της ακρογιαλιές. Η ιστορία ούτε εδώ κάνει εξαιρέσεις κι έχει δώσει στον τόπο ισχυρές μνήμες που κρατούν μέχρι σήμερα για να σας τους διηγηθούν. Η πλούσια αγροτική & κτηνοτροφική παράδοση μετατρέπεται σε αυθεντική γαστρονομική απόλαυση που επιβάλλεται να την γνωρίσετε. Είτε αυτό λέγεται κοντοσούβλι προβατίνας, είτε φέτα, είτε τηγανόψωμο με πετιμέζι, είτε σπιτικά γλυκά, είτε φρέσκο γάλα με ντόπια παξιμάδια.

Το πνεύμα και το σώμα μπορούν να περιπλανηθούν εξίσου απολαυστικά σε συναρπαστικά μονοπάτια της φύσης, να αφεθούν σε γνωστά και άγνωστα πεντακάθαρα ακρογιάλια ή να αναζητήσουν την θρησκευτική κατάνυξη από το μοναστήρι του Προδρόμου μέχρι τα κελιά της απεραντοσύνης στο ακρωτήρι του Μακρυνικόλα.

Αξιοθέατα

Μουσείο Επισκόπου ΗσαΐαΜονή Προδρόμου (παλιά & νέα)Μακρονικόλας

Image not available
Image not available

Γραβιά

Προορισμός | Γραβιά

Ο τόπος που έμεινε ξακουστός για το ιστορικό «Χάνι της Γραβιάς». Το σημερινό πια μνημείο που στις 8 Μαΐου 1821 έγινε ο τόπος στον οποίο διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Τότε, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με άλλους καπεταναίους και 120 παλικάρια, κατέλαβαν το Χάνι, οχυρώθηκαν και με σκληρή μάχη ανέκοψαν τις οθωμανικές ορδές που τραβούσαν δρόμο για τα Σάλωνα (Άμφισσα) και την Πελοπόννησο για την κατάπνιξη της Επανάστασης.

Τα μνημεία της σκιαγραφούν την προϊστορική Δωρικής Τετράπολη, μητρόπολη των Δωριέων. Σήμερα η Γραβιά αποτελεί κομβικό σταυροδρόμι και πέρασμα ανάμεσα στον Παρνασσό και τη Γκιώνα, όπου στις πλαγιές τους μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά γραφικά και κατάφυτα χωριά που θα σας κάνουν σίγουρα να αισθανθείτε τους ήχους του δάσους, όπως και το ομώνυμο καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ της Καλοσκοπής.

Αξιοθέατα

Χάνι της ΓραβιάςΣυμμαχικό Νεκροταφείο Γραβιάς - ΒάργιανηΚαλοσκοπήΚαστέλλιαΟίτη

Image not available
Image not available

Παρνασσός

Προορισμός | Παρνασσός

Το μυθικό βουνό που χάρισε το όνομά του στη βορειοανατολική γειτονιά της δελφικής γης. Στη γειτονιά του Εθνικού Δρυμού Πανρασσού και του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας, των ελατοσκέπαστων πλαγιών και των θρύλων του Πάνα, της Πολυδρόσου με τις πηγές του Κηφισού, με τους αμπελώνες του αλλά και τα διεθνή του μονοπάτια, με τη ζεστή Επτάλοφο (Αγόριανη) και τους καταρράκτες της, με την απερίγραπτη χλωρίδα ενός μοναδικού οικοσυστήματος.

Η Πολύδροσος, δικαιολογεί το όνομά της μέσα από μία ιδιαίτερη αίσθηση του να ακουμπάς τη φύση και να βιώνεις την απόλυτη αρμονία της ζωής. Είναι επίσης η βασική βόρεια «πύλη» προς τις χιονοδρομικές πίστες του Παρνασσού για τους λάτρεις των σπορ του χιονιού. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές γεύσεις που θα σας «καλέσουν» με τον τρόπο τους, όπως τυροκομικά, κρέατα και ντόπιο κρασί υψηλών απαιτήσεων.

Αξιοθέατα

Χιονοδρομικό Κέντρο ΠαρνασσούΕθνικός Δρυμός Παρνασσού - ΑγόριανηΕπτάστομος - ΠολύδροσοςΑγία ΕλεούσαΑκρόπολη Λιλαίας

Image not available
Image not available

Καλλιείς

Προορισμός | Καλλιείς

Η κρυμμένη πατρίδα μυθικών δασών, θρύλων και αρχέγονης ιστορίας ξεδιπλώνει τις ομορφιές της μόνον στους επισκέπτες της. Γη που άλλαξε τη μοίρα του μυθολογικού Ηρακλή αλλά και που γέννησε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, τον Αθανάσιο Διάκο. Στους βράχους των Βαρδουσίων και της Οίτης, στις χαράδρες και στις ορθοπλαγιές τους, στις μικρές παρθένες κοιλάδες τους, η φύση στήνει τη δική της ύπαρξη, σαγηνεύει αισθήσεις και κόβει την ανάσα.

Μόνον το πρωινό ξύπνημα στη γη των αρχαίων Καλλιέων είναι ικανό να σας υποβάλλει στο ευγενές μαρτύριο του να αγαπήσεις την ελληνική φύση με όλο σου το «είναι». Εάν ζητήσετε να ξεδιψάσετε από τα νερά των χιονοσκέπαστων κορφών και θελήσετε να ξαπλώσετε στα παχιά χορτάρια με τις άγριες ορχιδέες, δεν θα σας εμποδίσουμε. Άλλωστε η εμπειρίες αυτές θα σας ακολουθούν μία ολόκληρη ζωή.

Αξιοθέατα

Μουσείο Αθανασίου ΔιάκουΗ σπηλιά της Στρώμης - Η «πουρνάρα» της Καστριώτισσας» - Η «Πλατάνα του Μαυρολιθαρίου» - Τα μπαλκόνια της Οίτης – Πυρά Ηρακλέους

Image not available
Image not available