Ο Δήμος των Δελφών είναι πια ο 10ος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας. Η πολυμορφία και η ποικιλία γεωφυσικών, πολιτιστικών και ταξιδιωτικών δράσεων μπορεί να σας κρατήσει κοντά μας για όσο εσείς το επιλέξετε σε κάθε εποχή του χρόνου.
Η παγκόσμια κληρονομιά του Ιερού των Δελφών μαζί με τα συναρπαστικά μονοπάτια τους, η νότια θαλάσσια ακτογραμμή μας από τη χερσόνησο του Μακρονικόλα μέχρι τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδιού, η παρθένα άγρια ομορφιά της φύσης των Καλλιέων ανάμεσα στη Γκιώνα, την Οίτη και τα Βαρδούσια, στον Παρνασσό, στο βουνό των θρύλων, της χειμερινής δράσης και απόδρασης ανάμεσα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τη γραφική Αγόριανη και την απολαυστική Πολύδροσο, στα χνάρια των «Δρόμων του ‘21» και της ελληνικής επανάστασης στη Ρούμελη, από το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο του Γαλαξειδιού, το Μουσείο Ησαΐα της Δεσφίνας και το Κάστρο των Σαλώνων στην Άμφισσα μέχρι το Μουσείο του Αθανασίου Διάκου στο Διάκο και το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς, ο υπεραιωνόβιος και μεγαλύτερος ελληνικός συνεχόμενος ελαιώνας της Άμφισσας, οι εθνικοί δρυμοί Παρνασσού και Οίτης, η γαστρονομική παράδοση της Ρούμελης του κοντοσουβλιού των κρεατομεζέδων και της ρουμελιώτικης κουζίνας στις ταβέρνες των παραδοσιακών χωριών μας, η απόλαυση της δράσης με 4Χ4 σε κάθε γνωστό και άγνωστο σημείο της δελφικής γης που καλύπτεται από πράσινο σχεδόν στο 70%, οι ορειβατικές διαδρομές των ψηλών βουνών μας που προσελκύουν τους λάτρεις της επαφής με τη φύση, οι γιορτές και τα ξεφαντώματα από το καρναβαλικό Στοιχειό της Χάρμαινας στην Άμφισσα, τα καθαροδευτεριάτικα Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξείδι και φυσικά τη Γιορτή της Αγάπης ανήμερα Πάσχα στους Δελφούς. Οπλιστείτε με όρεξη και ξεκινήστε.
Σε κάθε πόλη, σε κάθε τόπο μας μπορείτε να επισκεφθείτε όμορφα, ιδιαίτερα, ιστορικά, σπάνια και ξεχωριστά σημεία που το κάθε ένα θα προχωρήσει τις σκέψεις και τις εικόνες σας περισσότερο απ’ ότι πιστεύατε στην αρχή. Εμείς δίνουμε τις προτάσεις μας και εσείς δώστε τον πολύτιμο αλλά και ευχάριστο χρόνο σας.
Δελφοί
Δελφικό Τοπίο – Αρχαιολογικοί Χώροι Δελφών - Μπαλκόνι Οσίου Λουκά / Παβίλιον – Δημοτικό Μουσείο Σικελιανού – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – Ανοιχτό πάρκο γλυπτικής ΕΠΚεΔ - Ταφικό σύμπλεγμα Μελεάγρου – «Δελφικό Φως» - Παρατηρητήριο - Άγιος Νικόλαος Δελφών - Μονή Προφήτη Ηλία - Κορύκειο Άντρο - Χρισσό – Οροπέδιο Αγ. Γεωργίου
Άμφισσα
Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας - Χάρμαινα – Κάστρο Σαλώνων – Τσιπουράδικα – Γυαλί καφενέ – Παλιά Σαλωνίτικα Αρχοντικά – Πινακοθήκη Παπαλουκά – Ναός του Σωτήρος – Δασικό χωριό Καψίτσας – Ελαιώνας/Τοπόλια – Αγία Ευθυμία
Γαλαξείδι
Παραδοσιακά καντούνια – Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου – Μνημείο Γυναίκας του Ναυτικού – Γαλαξειδιώτικα Αρχοντικά – Ναός Αγίου Νικολάου – Περιαστικό Άλσος – Παρθεναγωγείο Γαλαξειδίου – Μύλος – Κεδροδάσος Βουνιχώρας – Εστία Αγ. Νικολάου – Παναγιά Γαλάξα
Ιτέα
Εσπλανάδα Ιτέας - Νεόσικοι Κίρρας – Άλσος Αγ. Αναργύρων
Δεσφίνα
Μουσείο Επισκόπου Ησαΐα – Μονή Προδρόμου (παλιά & νέα) – Μακρονικόλας
Παρνασσός
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού – Εθνικός Δρυμός Παρνασσού - Αγόριανη – Επτάστομος - Πολύδροσος – Αγία Ελεούσα – Ακρόπολη Λιλαίας
Γραβιά
Χάνι της Γραβιάς – Συμμαχικό Νεκροταφείο Γραβιάς - Βάργιανη – Καλοσκοπή – Καστέλλια – Οίτη
Καλλιείς
Μουσείο Αθανασίου Διάκου – Η σπηλιά της Στρώμης - Η «πουρνάρα» της Καστριώτισσας» - Η «Πλατάνα του Μαυρολιθαρίου» - Τα μπαλκόνια της Οίτης – Πυρά Ηρακλέους
Μόλις 2χλμ από την δυτική έξοδο των Δελφών στον δρόμο προς Άμφισσα/Ιτέα θα βρείτε τον υπέροχο περιπατητικό δρόμο που οδηγεί σε ένα από τα ομορφότερα φυσικά μπαλκόνια των Δελφών. Στο τέλος αυτού του δρόμου σώζεται η αρχαία τράπεζα του πρώτου ναού προς τιμήν του Οσίου Λουκά που γεννήθηκε στους Δελφούς. Η θέα προς το Δελφικό Τοπίο απλά συγκλονίζει. Αποτελεί αγαπημένη περιπατητική διαδρομή ιδιαίτερα προς τη δύση της ημέρας.
Μία από τις ομορφότερες βόλτες πολιτισμού με θέμα τη γλυπτική στην Ελλάδα. Ένα ανοιχτό πάρκο γλυπτών που καλύπτει τη νότια πλευρά στο φυσικό τοπίο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού κέντρου Δελφών και που φιλοξενεί έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως των: Τάκις, Βαρώτσος, Τσόκλης, Ζογγολόπουλος, Πατσόγλου, Gerard, Saiz, Romano, Reynaud, Noda και άλλων. Η ενσωμάτωση των γλυπτών στο φυσικό περιβάλλον είναι μοναδική προσθέτοντας την ιδιαίτερη εκείνη υπεραξία που η φύση και ο άνθρωπος μπορούν να αποδώσουν όταν δένουν αρμονικά τις θετικές τους ενέργειες. Το πάρκο μπορείτε να το επισκεφθείτε τις περιόδους που το Ε.Π.Κε.Δ. είναι ανοιχτό προς το κοινό. Ε.Π.Κε.Δ.: (30)22650 82731-2
Μόλις 1χλμ από την ανατολική είσοδο των Δελφών (από Αθήνα) και ακριβώς στη διαδρομή του διεθνούς μονοπατιού Ε4 βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα ταφικά συμπλέγματα των Δελφών, ελεύθερο στην πρόσβαση, εκπέμποντας τη διαχρονική πορεία που η φύση και ο άνθρωπος παίρνουν μαζί σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιστορικής σημασίας της Ελλάδας.
Ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής κοσμεί τους Δελφούς και πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε από κοντά. Το «Δελφικό Φως» δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο (1927-1967) την περίοδο 1965-1966 στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, εντός του κήπου του ξενοδοχείου «Αμαλία». Έργο αφιερωμένο στο φως των Δελφών, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Γ. Σκλάβος «στους Δελφούς λαμπάδιασε η ψυχή μου», που δημιουργήθηκε από την ίδια τη φωτιά με ειδική τεχνική.
Ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο παρατήρησης του Δελφικού Τοπίου με το βλέμμα να φτάνει σε εντυπωσιακά μεγάλες αποστάσεις. Βρίσκεται επιβλητικό και σχεδόν κρεμασμένο στους βράχους βορείως και πάνω από την πόλη των Δελφών και σε υψόμετρο 1.017μ. Εκεί μπορείτε να φθάσετε με πεζοπορία σχετικά μικρής δυσκολίας 1ω30΄από το αρχαίο μονοπάτι Δελφοί-Παρνασσός (την περίφημη «Σκάλα») ή με αυτοκίνητο σε περίπου 1ώρα μέσω Αράχωβας-Παρνασσού-Εθνικού Δρυμού-Κατασκήνωση Κρόκι. Η διαδρομή Δελφοί-παρατηρητήριο είναι σαφώς μία από τις εντυπωσιακότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα.
Μόλις 7χλμ από τους Δελφούς, η ιστορική Μονή Προφήτου Ηλία Χρισσού αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της Επανάστασης του 1821 για τη Ρούμελη. Έχοντας βιώσει πολλές φορές τη βαρβαρότητα των εκάστοτε κατακτητών στο πέρασμα των αιώνων, δεσπόζει πια σε υψόμετρο 500μ στις πλαγιές του Παρνασσού. Η ιστορική της διαδρομή, η μοναστική αρχιτεκτονική και η τέχνη που αναδεικνύεται μέσα από το απαράμιλλης ομορφιάς ατόφιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της (φιλοτεχνημένο από τον Μετσοβίτη γλύπτη Αθανάσιο Μόσχο) αποτελούν ικανούς λόγους για να επισκεφτείτε ένα από τα πιο εμβληματικά μοναστήρια της δελφικής γης.
Σαν μία μεγάλη καραβίσια σιλουέτα, το Κρισσαίο οροπέδιο διατρέχει το νοτιοανατολικό άκρο του Χρισσού και «πλέει την καταπράσινη θάλασσα» του υπεραιωνόβιου ελαιώνα της Άμφισσας. Κομβικό πέρασμα του αρχαίου μονοπατιού των προσκυνητών (Κίρρα - Μαντείο Δελφών) εντυπωσιάζει με την άπλετη θέα του στον ανοιχτό ορίζοντα μέσα από την καρδιά του Δελφικού Τοπίου. Αγαπημένη στάση ξεκούρασης είναι ο βυζαντινό ναός του Αγ. Γεωργίου που στέκει σαν «γέφυρα» στο νότιο άκρο του οροπεδίου.
Αποτελεί μία κλασική συνήθεια της ελληνικής παρέας να απολαμβάνει ένα ποτήρι τσίπουρο με τον κλασικό ελληνικό μεζέ του, και ιδιαίτερα τις στιγμές εκείνες που η μέρα προστάζει λίγη χαλάρωση, λίγη ανεμελιά ή ένα διαφορετικό κλίμα για τα σοβαρά και σπουδαία της ζωής μας. Έτσι και στην Άμφισσα μπορείτε να χαρείτε τα παραδοσιακά τσίπουρα και τους εκλεκτούς μεζέδες σας σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές της Ελλάδας.
Είναι το φημισμένο παλιό καφενείο-θέατρο «Πανελλήνιον» της Άμφισσας που στις δεκαετίες της ζωής του γνώρισε μεγάλες καλλιτεχνικές και κοινωνικές στιγμές. Το βάφτισε «γυαλί καφενέ» ο Αρτέμης Μάτσας όταν έδινε εδώ παραστάσεις. Από το σανίδι του ιδιότυπου αυτού θεατρικού καφενέ πέρασαν, πρωταγωνίστησαν και δημιούργησαν ιερά τέρατα του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως οι θίασοι των Αυλωνίτη, Φωτόπουλου, Μακρή, η Ρόμι Σνάιντερ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τον «Θίασό» του. Το ταξείδι στο χρόνο είναι εγγυημένο και κρατά όσο εσείς το επιλέξετε.
Η περιήγηση στα «Σάλωνα» (η παλιά ονομασία της πρωτεύουσας Άμφισσας) είναι από μόνη της μία ιδιαίτερη εμπειρία για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Κάθε γωνιά και γειτονιά κρύβει μέσα της τεχνοτροπίες και οικιστικά δημιουργήματα που σίγουρα δεν αφήνουν τις αισθήσεις ασυγκίνητες. Η μακραίωνη ιστορία της πόλης, σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς επιρροές και το ακμάζων εμπόριο (ελιά, δέρματα, κουδούνια, σχοινιά κ.α.) έδωσαν στην πόλη μνημεία που μέχρι σήμερα μας ταξειδεύουν σε κείνες τις εποχές και την αισθητική που κουβαλούσαν.
Η Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» στη Χάρμαινα της Άμφισσας φιλοξενεί τα «ανθίβολα» και τα σχέδια που δημιούργησε ο εικαστικός Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1957) για την αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού της Άμφισσας. Η αγιογράφηση ξεκίνησε το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1932 με τη μέθοδο των «Ανθιβόλων». Σχεδίαζε δηλαδή με κάρβουνο και την παραμικρή παράσταση σε χαρτί σε κλίμακα 1/1, τρυπούσε το περίγραμμα του σχεδίου, τοποθετούσε το τρυπημένο χαρτί, «Ανθίβολο», στον τοίχο της Εκκλησίας και με τη χρήση καρβουνόσκονης αποτύπωνε μέσα από τις τρύπες την παράσταση που είχε ζωγραφίσει στο χαρτί. Ο Παπαλουκάς δεν κατέστρεψε τα «Ανθίβολα». Φύλαξε και τα 349 κομμάτια αυτού του εικαστικού θησαυρού που μέρος του εκτίθεται πια στη δημοτική βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του. (τηλ: 22650 23344)
Στις δασικές παρυφές της Άμφισσας και σε κομβικό σημείο του περιαστικού μονοπατιού Α1 στέκει η εκκλησία-μνημείο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ένα περίτεχνο βυζαντινό μνημείο που χρονολογείται περί τον 11ο –12ο αι. Τα αρχιτεκτονικά δομικά του στοιχεία το κατατάσσουν σε ένα από τα εξόχως ιδιαίτερα δημιουργήματα της μέσης βυζαντινή περιόδου.
Στη ΝΑ πλευρά της Γκιώνας, σε υψόμετρο 1.000 μ. και μόλις 20 χλμ. από την Άμφισσα, θα συναντήσετε το Δασικό Χωριό στη θέση «Καψίτσα» Προσηλίου. Ένα πανέμορφο τοπίο μεγάλης οικολογικής σημασίας (εδώ θα βρείτε την σπάνια κεφαλληνιακή ελάτη) στεφανωμένο από τις πανύψηλες κορυφές της Γκιώνας σάς αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο της φύσης. Χώροι φιλοξενίας και αναψυχής με είκοσι κατάλληλα εξοπλισμένα σπιτάκια, χτισμένα σε απόσταση μεταξύ τους ώστε να εξασφαλίζεται η ηρεμία των ενοίκων, κρυμμένα στο βαθύσκιωτο ελατόδασος, σας εγγυώνται μια αξέχαστη διαμονή. Τις εγκαταστάσεις συμπληρώνουν ένα εστιατόριο για να απολαύσετε τις ντόπιες γεύσεις, παιδικές χαρές για τους μικρούς φυσιολάτρες και ένα άνετο γήπεδο αθλοπαιδιών.
Γνωστό και σαν «Το νησί της στεριάς», το Γαλαξείδι είναι μία ναυτική πολιτεία που έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα σε κάθε πτυχή της ύπαρξής της. Σαν σε ένα ιδιότυπο «νησί», πρέπει οπωσδήποτε να σεριανίσετε στα γραφικά καντούνια της πόλης που κουβαλούν ακόμα και στις μέρες μας τη γραφικότητα και την ομορφιά αιώνων. Τότε που από το Γαλαξείδι ταξίδευες με τα ιστιοφόρα στα πέρατα του κόσμου για να επιστρέψεις πάλι πίσω σε μία πολιτεία που πραγματικά χαρακτηριζόταν για την αρχοντιά και την ελληνική ναυτική της παράδοση.
Στέκει μεγαλόπρεπα σαν «κορώνα» στην κορυφή της πόλης και είναι ορατός από στεριά και θάλασσα. Βυζαντινού ρυθμού εντυπωσιακός ναός που χτίστηκε την περίοδο 1897-1902 και στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε το μεγαλόπρεπο ξύλινο τέμπλο του. Ένα αριστούργημα της τέχνης αποτελούμενο από 12 ξυλόγλυπτα κομμάτια ατόφιου ξύλου τα οποία αναπαριστούν ανάγλυφα θέματα της Παλαιάς & Καινής Διαθήκης. Ένα συναρπαστικό ταξείδι τέχνης και τεχνικής που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά δείγματα του είδους.
Ένα από τα ιδιαίτερα περιαστικά άλση της Ελλάδας βρίσκεται στο Γαλαξείδι. Ένα άλσος πεύκης ακριβώς απέναντι από τον παραδοσιακό οικισμό του Γαλαξειδίου που ανήκει στη δραστήρια Φιλοδασική Ένωση Γαλαξειδίου (ιδρύθηκε το 1929). Το ιδιόκτητο αυτό άλσος αποτελεί μία καρδιά πρασίνου ιδανική για έναν περίπατο που θα σας προσφέρει στη βόλτα του θέα τόσο προς το υπέροχο Γαλαξείδι όσο και προς τον μαγευτικό Κρισσαίο Κόλπο και το Δελφικό Τοπίο. Μέσα στα όρια δικαιοδοσίας του βρίσκεται και ο περίφημος «τάφος του Λοκρού» καθώς και η «επαφή» της Σπηλιάς του Λιμανιού (Κάρκαρος).
Ένα ιδιαίτερο ζωντανό μνημείο για το Γαλαξείδι. Ένα νεοκλασικό κτήριο με αρχαϊκού ρυθμού είσοδο που βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό Γαλαξειδίου και κτίσθηκε το 1880. Χρησιμοποιήθηκε σαν σχολείο θηλέων μέχρι το 1928-1929, ενώ μετέπειτα μόνον η μεγάλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε σαν αίθουσα θεάτρου. Αποτελείται στο ισόγειο από την κεντρική αίθουσα με πολλά παράθυρα. Η είσοδος είναι επιβλητική, με προθάλαμο και δύο κίονες δωρικού ρυθμού. Το κτήριο στεγάζεται από ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη στο ισόγειο και τετράρριχτη στο διώροφο. Τα κεραμίδια είναι βυζαντινά και τα παράθυρα της κεντρικής αίθουσας στο ισόγειο πλαισιώνονται από παραστάδες με δωρική απόληξη. Το «Παρθεναγωγείο» αποτελεί έναν κλασικό αρχιτεκτονικό πόλο έλξης που σήμερα φιλοξενεί επίσημες εκδηλώσεις
Στα ανατολικά, απέναντι απ’ το γραφικό λιμάνι του Γαλαξειδιού και πάνω από το άλσος της Φιλοδασικής, δεσπόζει ο Μύλος του Γαλαξειδιού. Ένας παραδοσιακός μύλος στην κορφή του λόφου απ’ όπου μπορείτε να χαρείτε σε 360 μοίρες την απόλυτη ομορφιά του δελφικού τοπίου και να ξεκουράσετε μυαλό και βλέμμα.
Λίγο έξω από το Γαλαξείδι, στην κοινότητα «Εστία Αγ. Νικολάου» συμβιώνουν 40 ενήλικες με ή χωρίς εμφανή αναπηρία. Σημαντική θέση στη ζωή των ενοίκων κατέχουν τα εργαστήρια κεραμικής και κοσμήματος, η κηπουρική, η ενασχόληση με τη γη κ.α. Η αποδοχή του άλλου, της νοοτροπίας του, της γλώσσας του, της θρησκείας του, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του αποτελεί για την Εστία Αγ. Νικολάου κεντρική ιδέα, την οποία προσπαθούν να προάγουν καθημερινά. Στα πλαίσια αυτά είναι εφικτή η επίσκεψη στην έκθεση δημιουργικότητας των μελών με αντικείμενα και έργα μικροτεχνίας που συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών και προσφέρουν όμορφες λύσεις για κάθε περίσταση.
To Ιερό Καθίδρυμα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτίως του Γαλαξειδίου στην κορυφή του εντυπωσιακού λόφου της Τραχήλας και θεμελιώθηκε το 2002. Η θέα από την κορυφή του ιερού χώρου πραγματικά σαγηνεύει τις αισθήσεις και απελευθερώνει στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τ’ ουρανού την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης. Τηλ: 22650 41708, 42122
Στη ΒΔ πλευρά της Ιτέας, ένα ύψωμα ξεχωρίζει. Είναι το άλσος των Αγίων Αναργύρων που αποτελεί ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τον περίπατό σας, το ποδήλατό σας, να τρέξετε και φυσικά να ξεκουράσετε το βλέμμα σας τόσο προς τον υπέροχο κορινθιακό κόλπο όσο και προς το βορρά μέχρι τους Δελφούς και τις κορφές του Παρνασσού αλλά και προς τον μεγαλειώδη ελαιώνα της Άμφισσας που απλώνεται μπροστά σας πράσινο χαλί.
Η πατρογονική εστία του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα μετατράπηκε το 2013 σε ένα σύγχρονο μουσείο αφιερωμένο στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Δεσφίνας αλλά και του Αγώνα της Επανάστασης στη Ρούμελη. Ο Σαλώνων Ησαΐας ήταν ο μοναδικός Δεσπότης που έχασε τη ζωή του μαχόμενος για την ελευθερία της Ελλάδας το ’21 και δικαίως οι συμπατριώτες του τον τιμούν με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο.
Στα 535μ υψόμετρο στο οροπέδιο της Δεσφίνας είναι η Μονή του Τιμίου Προδρόμου (νέα). Έξω από την πύλη θα σας υποδεχτεί ένα υπεραιωνόβιο πουρνάρι που από μόνο του συμβολίζει τη γέφυρα των αιώνων ανάμεσα στην παλιά και τη νέα μονή που οδήγησαν εδώ τους μοναχούς στα 1875. Η παλιά μονή, κρυμμένη σε μία άγρια κατακόρυφη πλαγιά ανάμεσα στους βιβλικούς βράχους στα νότια της Δεσφίνας τοποθετείται χρονολογικά από τον 13ο ,14ο αι. έως και τον 17ο αιώνα. Η μονή υπήρξε καταφύγιο των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21, μεταξύ των οποίων και ο στρατηγός Μακρυγιάννης και σήμερα αποτελεί ένα εντυπωσιακό μνημείο-ορόσημο για την ιστορία του τόπου.
Το βάραθρο βρίσκεται στο δυτικό Παρνασσό στην περιοχή Καλάνια. Ο «Επτάστομος» αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, λόγω του παγετώνα που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο το χρόνο. Η ονομασία του προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του. Το κεντρικό βάραθρο έχει βάθος 80-100μ. & διάμετρο περίπου 200μ. Η κατάβαση προς τη βάση του είναι αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη και η επιστροφή αρκετά επίπονη. Γι’ αυτό η κατάβασή του γίνεται μόνον από οργανωμένες ομάδες με εξειδικευμένη γνώση. Φαντασμαγορικό στοιχείο εντός του βάραθρου είναι o "υποχθόνιος" ήχος που κατά διαστήματα ακούγεται, σα να ανασαίνει η σπηλιά, και ο οποίος προέρχεται από τον αέρα που κατεβαίνει από την επιφάνεια προς το εσωτερικό του βαράθρου διαμέσου των στομίων του.
Λίγο έξω από τη Γραβιά, στο δρόμο για τη Λαμία, συναντούμε το συμμαχικό νεκροταφείο Μπράλου. Ένα νεκροταφείο που το 1917-20 αποτέλεσε την τελευταία κατοικία 102 στρατιωτών συμμαχικών δυνάμεων που άφησαν στην περιοχή την τελευταία τους πνοή. Κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυνάμεις της Αντάντ χρησιμοποιούσαν το λιμάνι της Ιτέας και τη σιδηροδρομική γραμμή του Μπράλου για μεταφορά εφοδίων από τον Τάραντα της Ιταλίας στο μέτωπο της Μακεδονίας. Το συνεχώς φροντισμένο κοιμητήριο θα αποτελεί για πάντα μνημείο για το πώς οι πόλεμοι στη ζωή αυτή καθορίζουν τις μοίρες των ανθρώπων απανταχού γης.
Η Οίτη είναι ένα από τα 4 μαγευτικά βουνά της γης των Δελφών. Δεσπόζει στο βόρειο άκρο του Δήμου μας και το νότιο γεωφυσικό της δημιουργεί από τα ομορφότερα μπαλκόνια στην Ελλάδα. Φυσικά μπαλκόνια στη γη των Καλλιέων με ιστορία που τρέχει στους πρώτους κατοίκους Δωριείς. Νότια θέα με τη Γκιώνα στην ανατολή και τα Βαρδούσια στα δυτικά. Ανάμεσά τους χείμαρροι, παραπόταμοι και κοιλάδες που παραπέμπουν σε μία ονειρεμένη μυθική χώρα. Εδώ οι εποχές εναλλάσσονται σε ομορφιά και αισθήσεις. Ο κυκλικός δρόμος από την Καλοσκοπή και το Μαυρολιθάρι μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο, τη Στρώμη και τον Πανουργιά μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας.
Διαδρομές στη γη των Δελφών
Οι διαδρομές που μπορείτε να χαρείτε στη γη των Δελφών είναι πολλές που επαφίεται στο χρόνο, τη διάθεση και τα ενδιαφέροντά σας. Κάθε εποχή του χρόνου προσφέρει πολλές προκλήσεις για να γνωρίσετε από κοντά την υπέροχη καρδιά της Ελλάδας. Με διαδρομές από 2 ώρες μέχρι 4 ημέρες, η γκάμα των επιλογών μπορεί να συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα θεματικές πολιτισμού, αναψυχής και δράσης. Όποια κι αν είναι η βάση σας στη γη των Δελφών, σε ακτίνα 1ω30λ θα μπορέσετε να βρεθείτε σε τόπους που κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν μία νέα βάση για την περιήγησή σας. Άλλωστε, όταν ο χρόνος συναντά την ομορφιά ενός τόπου, προσπαθεί πάντα να σας ξεγελάσει. Και εδώ, στο «Κέντρο του Κόσμου», έχει πολλούς λόγους για να το κάνει. Αφεθείτε του.
Δελφοί – Άμφισσα
Δελφοί – Ιτέα - Γαλαξείδι
Δελφοί - Ιτέα – Δεσφίνα
Γαλαξείδι – Ιτέα – Δεσφίνα
Άμφισσα – Ιτέα – Γαλαξείδι
Άμφισσα – Ιτέα – Δεσφίνα
Πολύδροσος – Γραβιά – Καλοσκοπή - Μαυρολιθάρι – Αθανάσιος Διάκος
Πολύδροσος - Γραβιά – Καλοσκοπή - Στρώμη – Μουσουνίτσα
Πολύδροσος – Γραβιά – Καστέλλια - Οινοχώρι
Γαλαξείδι / Ιτέα – Άμφισσα – Μαυρολιθάρι – Αθ. Διάκος
Γαλαξείδι / Ιτέα – Δελφοί – Αγόριανη - Πολύδροσος
Γαλαξείδι – Λιδωρίκι – Αθανάσιος Διάκος
Δελφοί – Ιτέα – Γαλαξείδι – Λιδωρίκι – Αθ. Διάκος – Μαυρολιθάρι – Καστέλλια – Γραβιά – Πολύδροσος – Αγόριανη – Δελφοί
Γαλαξείδι – Λιδωρίκι – Στρώμη – Καλοσκοπή – Άμφισσα – Γαλαξείδι
Δεσφίνα – Ιτέα – Άμφισσα – Γραβιά – Πολύδροσος – Αγόριανη – Αράχωβα - Δίστομο - Δεσφίνα
Δελφοί – Αγόριανη – Πολύδροσος – Γραβιά – Βάργιανη – Άμφισσα – Δελφοί
Γραβιά – Καστέλλια – Οινοχώρι – Καλοσκοπή – Βάργιανη – Γραβιά
Καλοσκοπή – Μαυρολιθάρι – Καστριώτισσα – Αθ. Διάκος – Στρώμη – Πανουργιάς – Καλοσκοπή
Δελφοί – Ιτέα – Δεσφίνα – Δίστομο – Αράχοβα – Δελφοί
Θερμοπύλες
Μονή Οσίου Λουκά, Στείρι Βοιωτίας
Δίστομο
Αράχωβα
Ναύπακτος – Ορεινή Ναυπακτία
Υπάτη
Ερατεινή
Νήσος Τριζόνια
Η γη των Δελφών είναι ένας ευλογημένος τόπος. Η γαλήνη που προσφέρει απλόχερα μπορεί να δικαιολογήσει και τη σημαντική παρουσία της ορθοδοξίας μέσα από τη μοναστική –και όχι μόνον- ζωή. Η Μονή του Προφήτου Ηλία στο Χρισσό, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στη Δεσφίνα και οι μονές του Σωτήρος και της Παναγίας Γαλάξας (Θαλασσοκρατούσας) στο Γαλαξείδι, είναι σημαντικά μνημεία πίστης αλλά και ιστορικής παράδοσης. Σε συνδυασμό με εξαιρετικά θρησκευτικά δημιουργήματα σε ναούς και ξωκλήσια όπως της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Άμφισσα, της παλαιάς Μονής Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, του Αγίου Νικολάου Δελφών και Γαλαξειδίου, του Μητροπολιτικό Ναό της Άμφισσας, της παλαιάς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γραβιάς κ.α. οι επισκέπτες του τόπου μας μπορούν να προσκυνήσουν κειμήλια και να χαρούν τέχνες της ορθόδοξης παράδοσής μας κάθε εποχή του χρόνου.
Από τους Δελφούς, μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε ένα από τα σημαντικότερα ζωντανά θρησκευτικά μνημεία-σύμβολα της Ελλάδας. Η βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας (25’ από τους Δελφούς) παίρνει ζωή το 945 από τη μοναχική φυσιογνωμία του ίδιου του Οσίου Λουκά ο οποίος καταγόταν από τους Δελφούς (πρώην Καστρί). Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μωσαϊκά, τοιχογραφίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς συνθέτουν έναν θρησκευτικό προορισμό που ξεχωρίζει στον ελλαδικό χώρο και που αποτελεί παγκόσμιο σημείο συνάντησης θρησκευτικής πίστης και πολιτισμού.
Στην πλαγιά της Γκιώνας που τελειώνει πάνω από το Γαλαξείδι βρίσκεται η βυζαντινή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες της και τη μοναδική της θέα στη μεγάλη θάλασσα του κορινθιακού Κόλπου. Μία θέα που ηρεμεί το πνεύμα και που δίνει στον τόπο το πραγματικό νόημα του ησυχαστηρίου.
Ένα παλαιό, λιτό και πανέμορφο παλαιό μοναστήρι (μη ενεργό) στη Γραβιά. Χτισμένο το 1517, αποτέλεσε σημαντικό σημείο ιστορικών και κοινωνικών δράσεων και αγώνων του τόπου μας που σημάδεψαν την ίδια την ιστορία. Σήμερα αποτελεί ιδιαίτερο σημείο τοπικών εορτασμών και πανηγύρεων.
Θα ήταν ψέμα εάν σας λέγαμε ότι δεν θα συναντήσετε αμέτρητα ξωκλήσια σε κάθε σπιθαμή της γης των Δελφών. Μεγαλύτερα ή μικρότερα, από μόνα τους οριοθετούν τις βαθύτερες ανάγκες και συγκυρίες της ανθρώπινης παρουσίας και λειτουργίας.
Εδώ, πέρα από τις τοπικές γιορτές που ίσως χαρείτε θα μπορούσατε ίσως να τελέσετε έναν γάμο ξεχωριστό και σίγουρα αλησμόνητο πέρα από τα συνηθισμένα και κλασικά μυστήρια.
Αγία Τριάδα (Παλιοπαναγιά) Δελφών
Άγιος Λουκάς Δελφών
Άγιος Γεώργιος Χρισσού
Αγία Τριάδα Καλοσκοπής
Παναγία Στρωμίτισσα
Προφήτης Ηλίας Καλανίων
Παναγία Ζυγωτή Δελφών
Κάποιοι παραμένετε πιστοί εραστές της περιήγησης με campers ή σκηνές και της διαμονής σε οργανωμένα campings. Πολλοί σας ζηλεύουν γι αυτό και το γνωρίζετε. Για εσάς, ο τόπος των Δελφών έχει επιλογές για να κάνετε τη διαμονή και το πέρασμά σας από εμάς ακόμα πιο όμορφο και ευχάριστο σε ένα οργανωμένο περιβάλλον. Οι Δελφοί, το Χρισσό και η Κίρρα σας προσφέρουν τη δυνατότητα να επιλέξετε 1 από τα 4 camping που διαθέτουν. Εμείς σας ευχόμαστε καλή διαμονή.
Apollon Camping, Δελφοί / http://www.apolloncamping.gr/site/
Ayannis Camping, Κίρρα / http://www.greececamping.gr/campingDetails.asp?cid=54&lg=1
Chrissa Camping, Χρισσό / http://www.chrissacamping.gr/
Delphi Camping, Χρισσό / http://www.delphicamping.com/